HALF-CUT-AURINKOKENNOT

Uusimpia kaupallisia Suomeen rantautuneita aurinkopaneeliteknologioita on puolikennot. Aurinkosähköä koskevan kansainvälisen teknologiasuunnitelman (ITRPV) yhdeksäs painos ennustaa, että puolitettujen kennojen markkinaosuus kasvaa 5 prosentista vuodesta 2018 lähes 40 prosenttiin vuoteen 2028. Ensimmäiset puolikennot toi markkinoille REC vuonna 2014.

Half Cut moduuleissa on aurinkokennot, jotka on leikattu kahtia, mikä parantaa moduulin suorituskykyä ja kestävyyttä. Perinteisissä 60- ja 72-kennoisissa paneeleissa on vastaavasti 120 ja 144 puolikasta kennoa. Kun aurinkokennot puolitetaan, myös niiden virta puolittuu, joten resistiiviset häviöt pienenevät ja solut voivat tuottaa vähän enemmän virtaa. Pienemmillä soluilla on pienemmät mekaaniset rasitukset, joten halkeamismahdollisuudet ovat pienemmät. Puolisoluisilla moduuleilla on parempi tehokkuus ja ne ovat luotettavampia kuin perinteiset paneelit. Riippumattomat ylemmät ja alemmat puolikennot parantavat aurinkokennon varjostusominaisuuksia. Aikaisemman 3 ketjun sijaan Half-Cut-paneeleissa on 6 ketjua, jolloin varjon osuessa paneeliin, se heikkenee kuudenneksen kerrallaan.

Heikkouksia puolikennotekniikassa on kaksi. Toinen on erittäin hauraat PERC-teknologiaan perustuvat kennot. Kennon leikkaaminen puoliksi on erittäin herkkä prosessi. Toinen heikkous on liitoskiskojen liittäminen toisiinsa sekä kennoihin. Puolisolukennoissa käytetään neljää tai jopa useampaa kiskoa. Kiskot ovat erittäin kapeita ja ohuita, jolloin ne vaativat entistäkin tarkemman liitoskoneen. Toisaalta Half-cut-teknologialla ei ole saavutettu kuin 370 Wp (Jinko Swan) teho kun taas vastaavissa yleisissä yksikidepiipaneeleissa tehot ovat jo 390 Wp.