INVERTTERIT – OSA 3 – STRING-INVERTTERIT

MIKÄ ON STRING-INVERTTERI?

Keskus- eli string-invertterit ovat investointihinnaltaan edullisin invertterivaihtoehto aurinkovoimaloihin. Perinteisesti aurinkoenergia-alan yritykset tarjoavat yleensä järjestelmiä, joissa on string-invertterit. Tämä johtuu osittain siitä, että kyseessä on helpoiten saatavilla oleva vaihtoehto, sekä kaikista yleisin. Vaihtoehtoa tarjotaan varsinkin silloin kun katolle ei tule varjoja ja paneeleita ei ole useaan eri suuntaan. String-invertteri on suosituin invertteriteknologia, johtuen myös siitä, että tekniikasta on eniten kokemusta ja tietoa.

KUINKA STRING-INVERTTERIT TOIMIVAT?

Aurinkopaneelisi on järjestetty ryhmiin, jotka on kytketty ”stringiin”, eli ketjuun, josta nimi tulee. Useita paneeliketjuja voidaan liittää yhteen invertteriin, mikä muuttaa paneelien tuottaman tasasähkön laiteystävälliseksi vaihtosähköksi. Keskusinverttereissä paneeleilla on minimimäärä ja ketjut täytyy mitoittaa tietyn kokoisiksi.

String-invertteritekniikkaa on käytetty vuosikymmenien ajan. Se on erittäin luotettava, toimivaksi todettu  tekniikka, vaikka se ei sovikkaan kovin hyvin tietyntyyppisiin asennuksiin. Nykyaikainen aurinkopaneeli mahdollistaa yksittäisille paneeleille mahdollisuuden jatkaa virran tuottamista, vaikka osa paneelista olisi varjossa. Mutta ilman paneelikohtaista tehoelektroniikkaa string-invertterit voivat optimoida tehon vain yhden paneeliketjun tasolla, eikä yksittäisen paneelin tasolla. Tämä tarkoittaa, että string-invertterit eivät välttämättä sovi koteihin, jotka ovat alttiita varjostukselle koko päivän. Asennuksen helppous ja alhaisempi hinta tekevät niistä kuitenkin houkuttelevia monille asunnon omistajille ja asentajille. String-inverttereistä on helppo lähteä alkuun ja tutustumaan aurinkoenergian tuottamiseen.

Yksi yleisimmistä syistä yksittäisille aurinkopaneeleille tuottaa vähemmän virtaa tai lopettaa tuotto kokonaan ovat varjostukset läheisistä rakennuksista tai esimerkiksi puista. Jos kattosi varjostuu päivisin tai tiettynä vuodenaikana, kannattaa poistaa varjostavat puut, asentaa paneelit toiselle katolle tai käyttää toista invertteriteknologiaa.