Auringonseurantajärjestelmä (kutsutaan myös trackereiksi) maksimoi aurinkojärjestelmäsi sähköntuotannon siirtämällä paneelisi seuraamaan aurinkoa koko päivän ajan, mikä optimoi kulman, jossa paneelisi vastaanottavat auringonsäteilyä. Auringonseurantalaitteita käytetään tyypillisesti maahan asennetuissa aurinkopaneeleissa ja suurissa aurinkosähköasennuksissa, kuten aurinkopuistoissa.
Kun aurinkopaneelit altistetaan auringonvalolle, kulma, jossa auringonsäteet kohtaavat aurinkopaneelin pinnan (tunnetaan nimellä ”tulokulma”), määrittää, kuinka hyvin paneeli pystyy muuttamaan tulevan valon sähköksi. Mitä kapeampi tulokulma, sitä enemmän energiaa aurinkopaneeli pystyy tuottamaan. Aurinkopaneelit auttavat minimoimaan tämän kulman suuntaamalla paneeleja siten, että valo osuu niihin kohtisuorassa niiden pintaan nähden.
Ja miten ne toimivat?
Kaksiakselisen seurantalaitteen avulla paneelit voivat liikkua kahdella akselilla, jotka on kohdistettu sekä pohjois-etelä että itä-länsi. Tämäntyyppinen järjestelmä on suunniteltu maksimoimaan aurinkoenergian kerääminen ympäri vuoden käyttämällä algoritmeja ja antureita, jotka seuraavat auringon korkeuden vuodenaikojen vaihtelua normaalin päivittäisen liikkeen lisäksi. Tyypillisesti kaksiakseliset seurantalaitteet ovat vähemmän ymmärretty vaihtoehto aurinkosähköasennuksissa, jopa suurissa, yleishyödyllisissä projekteissa.
Aurinkoseuraajan edut
Aurinkoseuraajilla on runsaasti etuja kiinteästi asennettaviin voimaloihin nähden, niistä merkittävimpiä ovat;
- Tuottavat enemmän sähköä suhteessa investointiin, tuotto paranee yli 40 %
- Sähkön tuottoajan merkittävä lisääminen, tuottaa enemmän aamusta ja illasta
- Sähkön tuottaminen syksyllä, talvella ja keväällä paranee
- Omakäyttöaste paranee huomattavasti
- Jopa 30 % pienempi tilantarve kuin kiinteällä asennuksella
- Maksimivirta pysyy pienenä, joten myös kaapelit ja keskukset ovat pienempiä kuin vastaavissa kiinteissä asennustelineissä
Sähkömarkkinat tulevaisuudessa
Suomeen asennettu aurinkovoimalakapasiteetti on edelleen nopeassa kehitysvaiheessa, mikä tuo mukanaan myös kulutukseen ja verkon tasapainoon liittyviä ongelmia. Pohjoismaihin on kasvamassa suuri ero huippu- ja matalien sähkön hintojen välillä jolloin keskipäivän sähkötuotto on niin runsasta, että se johtaa hetkittäin alhaiseen tai jopa miinusmerkkiseen sähkön hintaan. Monissa muissa maissa ympäri maailmaa samanlaisia Peak and Valley -sähkön hinnoittelujärjestelmiä odotetaan ottavan käyttöön aurinkosähkön asennetun kapasiteetin asteittaisen kasvun vuoksi. Aurinkosähköisten voimalaitosten sähköntuotanto ei siis ole enää niin tärkeää keskipäivällä, vaan tärkeintä on sähköntuotanto aamu- ja iltapäivällä. Tässä aiheessa myös sähkön varastointiratkaisut ovat merkittävässä asemassa.
Joten kuinka lisätä sähköntuotantoa aamu- ja iltapäiväjaksojen aikana? Ralos Stalker -aurinkoseuraaja on juuri tämä ratkaisu.