NOCT – Aurinkopaneelien testiolosuhteet selitettynä

Aurinkosähköpaneeleja on saatavilla useita eri teknologioita ja kokoja, joten on tärkeää pystyä vertailemaan niitä reilusti toisiinsa. Kansainväliset standardit on kehitetty juuri tätä varten, ja aurinkopaneelien tietolomakkeissa näkyvät sähköarvot noudattavat näitä standardeja.

Nimellinen käyttölämpötila (NOCT)

Nominal Operating Cell Temperature (NOCT) (kutsutaan joskus normaaliksi kennon lämpötilaksi) määritellään lämpötilaksi, jonka aurinkopaneeli saavuttaa tietyissä olosuhteissa, jotka vastaavat paremmin todellisia olosuhteita kuin STC.

Ilman lämpötila: 20°C
Säteilyvoima: 800 W/m²
Ilmamassa: 1,5
Tuulen nopeus: 1 m/s

Huomaa, että NOCT käyttää ympäristön lämpötilaa, ei solun lämpötilaa, kuten STC:ssä. Kuten STC:n tapauksessa, datalehdet antavat usein (mutta ei aina) tehon, jännitteen ja virran arvot myös NOCT-olosuhteissa. NOCT on hyödyllinen vertailtaessa kahta paneelia, joilla on sama STC-luokitus. Paneeli, jolla on korkeampi nimellisteho esimerkiksi NOCT:ssä, johtaa yleensä tehokkaampaan paneeliin.

Yleensä sinun ei tarvitse käyttää NOCT:tä aurinkosähköjärjestelmääsi suunniteltaessa. Jännitteen, tehon ja virran NOCT-arvoja ei yleensä käytetä mitoituslaskelmissa. Niiden tärkein etu on mahdollistaa vertailu eri aurinkopaneelien toimivuudesta muissa lämpötiloissa kuin STC.