OIKEIN MITOITETTU TASAKATTOVOIMALA

Viime vuosina levinnyt keskieurooppalainen tapa asentaa aurinkovoimala tasakatolle, ei ole kovin järkevä pohjoisessa. Eurooppalainen asennustapa on asentaa paneelit loivaan kulmaan, itään ja länteen vuoron perään. Tällä asennustavalla ei saavuteta parasta takaisinmaksuaikaa, sillä saavutetaan ainoastaan voimalan myyvälle yhtiölle enemmän euroja suhteessa voimalan tuottoon. Tässäpä selitys miksi se on näin:

ASENNUSSUUNTA

Aurinkovoimalan optimi ilmansuuntaus on Etelä. Voimalan suuntaus esimerkiksi itään, tuottaa lähes 20 % vähemmän, kuin samaan kulmaan asennettuna etelän suuntaan.

25 asteen kulma
Tampere

Etelä: 835 kWh/kWp tuottoa vuodessa
Itä/länsi: 672 kWh/kWp tuottoa vuodessa

ASENNUSKULMA

Optimi asennuskulma Suomessa on noin 40 astetta. Totuus on kuitenkin se, ettei katolle pysty asentamaan voimalaa aivan näin jyrkästi, joten asennuskulman suhdetta tulee tarkastella tuulikuorman näkökulmasta, jolloin tasakatolla paras mahdollinen asennuskulma on 25 astetta. Voimalan asennuskulman ollessa 10 astetta, on tuotto lähes 10 % vähemmän, kuin mitä optimaalisella asennuksella voidaan saavuttaa.

Etelään suunnattu
Tampere

10 astetta: 760 kWh/kWp tuottoa vuodessa
25 astetta: 835 kWh/kWp tuottoa vuodessa

TUOTTOEROT

Eurooppalainen east-west-asennus tuottaa vuodessa Etelä-Suomessa 689 kWh/kWp kun taas etelään suunnattu 25 asteen kulmassa oleva voimala tuottaa 875 kWh/kWp. Ero on hurja, lähes 22 %. Päivätuotot keväällä ja kesällä ovat vastaavilla kWh/kWp järjestelmillä huomattavasti paremmat jyrkemmässä asennuskulmassa asennetulle voimalalle kuin east-west-asennukselle.

Tampere

25 asteen kulma, etelä: 835 kWh/kWp tuottoa vuodessa
10 asteen kulma, itä/länsi: 686 kWh/kWp tuottoa vuodessa

Aurinkovoimalan vuosituotto on joka kuukausi parempi jyrkemmällä kulmassa ja oikeallal ilmansuunnalla joka korostuu huonomman tuotannon vuodenaikoina.

Voimalan tuottaessa enemmän nimellistehoonsa nähden, vie voimala myös huomattavasti vähemmän tilaa katolta. Tämän lisäksi voimalan liitäntäteho jää pienemmäksi, kuin vastaavassa east-west-asennuksessa. Voimalan mitoituksen kannalta (Tampereella) 22 % pienempi oikein suunniteltu voimala on verrannollinen eurooppalaiseen asennustapaan, joka tulee huomattavasti halvemmaksi aurinkovoimalan ostajalle. Kannattaa siis hankkia oikein mitoitettu voimala, jotta auringon säteitä ei valu hukkaan.