Niemenrannan Katariina as Oy

AS OY Tampereen Niemenrannan Katariina on 2013 vuonna rakennettu 8-kerroksinen kerrostalo Tampereen Niemenrannassa. Taloyhtiöllä on tasainen bitumikermikatto ja sähkötila on rakennuksen kellarissa. Taloyhtiön päätöksentekijät etsivät yhtiölle merkittäviä säästöjä ostosähkön osalta, pienempää hiilijalanjälkeä ja taloyhtiön arvon nousua.

Kun taloyhtiöllä on oma aurinkovoimala, sähköverkosta ostettavaa sähköä tarvitaan vähemmän. Konkreettinen säästö syntyy sähkö-, sähkönsiirto- sekä verokulujen pienentyessä. Aurinkovoimalan avulla taloyhtiö ja sen asukkaat osallistuvat konkreettisesti ilmastotalkoisiin vähentämällä fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Oma aurinkovoimala nostaa taloyhtiön ekologisten edelläkävijöiden joukkoon ja lisää taloyhtiön arvostusta. Aurinkovoimala kasvattaa kiinteistön arvoa ja vähentää sen jäähdytystarpeita. Aurinkovoimalan ansiosta lämpösäteily jää aurinkopaneeleihin, jolloin se ei pääse yhtä merkittävästi kulkeutumaan kiinteistön rakenteisiin. Aurinkopaneeleilla voidaan myös suojata kattoa kulutukselta ja pidentää sen teknistä käyttöikää.

Rakennuksen tasakatolle asennettiin 26,4 kWp:n Ralos aurinkovoimala mikroinvertteriteknologiaa hyödyntäen. Kohteeseen asennettiin 48 kpl 550 Wp aurinkopaneelia ja 24 kpl Raloksen R1000 mikroinvertteriä. Lisäksi paneelit nostettiin muutama kymmenen senttiä katosta, jotta paneelien taustalta saatiin paras mahdollinen tuotto.

Yhtiön tiloissa ainoa mahdollisuus keskitetylle invertterille oli sähkökeskustilassa yhtiön ensimmäisessä kerroksessa. Yhtiö ei halunnut ottaa paloturvallisuusriskejä vaarallisten tasajännitekaapeleiden viemisestä kaikkien kahdeksan kerroksen läpi, vaan päätyi turvalliseen Raloksen mikroinvertteriteknologiaan. Yhtiöllä on kattopinta-alaa suhteellisen vähän, joten tarve oli hyödyntää kattopinta-alaa mahdollisimman paljon. Tähän ratkaisuun auttoi 21,3 % hyötysuhteella toimivat Raloksen 550 Wattiset kaksipuoleiset aurinkopaneelit, jotka tuottavat energiaa myös taustapuolelta. Jotta kaksipuoleisten paneelien tuotto saatiin optimoitua, käytettiin Raloksen suunnittelemia kaksipuoleisille paneeleille tarkoitettuja liimattavia tasakaton kiinnikkeitä.