TIER 1 -LUOKITUS

Useat asiakkaat tulevat luoksemme kysymään, ovatko aurinkopaneelimme TIER 1-luokassa? Vastaus on yksinkertainen, eivät ole. ​Kenenkään aurinkopaneelit eivät ole TIER 1-luokiteltuja. Luokitus koskee paneelivalmistajia, ei itse aurinkopaneeleita. Tiettyjen myyntihahmojen vuoksi Suomessa aurinkopaneelialalla leviää vääriä käsityksiä liittyen TIER 1- luokituksiin.

MYYTTI 1. AURINKOPANEELIT OVAT TIER 1-LUOKITELTUJA

​Kenenkään aurinkopaneelit eivät ole TIER 1-luokiteltuja. Luokitus koskee paneelivalmistajia, ei itse aurinkopaneeleita. 

MYYTTI 2. TIER 1-LUOKITELLUT PANEELIT OVAT LAADUKKAAMPIA

Luokitus ei liity laatuun mitenkään. Bloomberg itse on todennut ettei suosittele käyttämään listaansa laadun arvioimiseen. Laadun arvioimisen lähtökohtana kannattaa pitää valmistajan antaman takuun pituutta.

MYYTTI 3. TIER -LUOKKIA ON KOLME

Valmistajaluokkia ei ole kuin yksi, TIER 1. Loput, välillä esiinpompsahtelevat luokat 2 ja 3 ovat paneelivalmistajien keksimiä, eivätkö ole alkuperäisen luokituksen mukaisia.

Käsitys, että TIER 1-valmistajien aurinkopaneelit olisivat muita laadukkaampia. Asia ei kuitenkaan ole näin. TIER 1-luokitus on taloustietotoimisto Bloombergin kehittämä lista arvioimaan paneelivalmistajien taloudellista kantokykyä. Taloudellinen kantokyky on tärkeää suurissa, satojen tai tuhansien megawattien tehoisissa aurinkopuistoissa. Luokituksella ei ole vaikutusta Suomen mittakaavan aurinkopuistoilla (< 1 MWp). Tälle listalle pääsevät noin 40 suurinta paneelivalmistajaa ja lista päivitetään neljännesvuosittain. 

Toisen neljänneksen 2022 TIER 1-listan kärkipäässä olevat aurinkopaneelivalmistajat ovat Sunpower, LG Solar, Trina Solar, REC, Jinko, QCells ja Jinko.

TIER 1-luokituksen saaneet aurinkopaneelivalmistajien vaatimukset ovat:

  1. Oma aurinkopaneelimerkki, joka on itse valmistettu, ja jota on käytetty kuuteen eri projektiin, joita on rahoittanut myyntisaatavia vastaan kuusi eri pankkia ja viimeisen kahden vuoden aikana
  2. Näiden projektien (1,5 MWp +) sopimukset pitää olla löydettävissä Bloombergin tietokannasta (sijainti, kapasiteetti, kehittäjä, pankki, paneelivalmistaja)

Bloombergin TIER 1-luokituksen listauksen metodi löytyy täältä: 
https://data.bloomberglp.com/bnef/sites/4/2012/12/bnef_2012-12-03_PVModuleTiering.pdf